Historické úpravy pozemků v Jihočeském kraji - Matuška, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
V bakalářské práci jsou popsány historické úpravy pozemků v Jihočeském kraji za doby: Rožmberků; Buquoyů, Eggenbergů a Schwarzenbergů; po I. světové válce; po II. světové válce; po roce 1989. Práce popisuje, jak se měnila krajina v jednotlivých obdobích a informuje o nejvýznamnějších úpravách, zejména v oborech: rybníkářství, lesnictví, vodohospodářství a zemědělství. Je zde rozebrána historie pozemkových úprav od počátku evidence užívání půdy po současnost. Práce obsahuje pojednání o kolonizaci, reformách, novodobých pozemkových úpravách a současných pozemkových úpravách na zájmovém území.
Historical treatment of land in Jihočeském kraji
Keywords: Pozemkové úpravy; Rožmberk; Buquoy; Schwarzenberg; Eggenberg; historie; pozemková reforma; rybníkářství; lesnictví; vodohospodářství; zemědělství.; Land consolidation; Rosenberg; Buquoy; Schwarzenberg; Eggenberg; history; land reform; building ponds; forestry; water management; agriculture.