Návyky středoškolské mládeže (alkohol, drogy, kouření, gamblerství,...) - Schneiderová, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Ve své diplomové práci Návyky středoškolské mládeže (alkohol, drogy, kouření, gamblerství,{&x2026;}) jsem se zabývala užíváním návykových látek mezi mládeží 2. ročníku středních škol. Problematika návykových látek mezi mládeží je dnes aktuálním tématem. Podle statistik každoročně vzrůstá počet uživatelů legálních, ale i nelegálních látek. Znepokojující je skutečnost, že návykové látky, ať již se jedná o alkohol, nikotin či drogy nelegální, nacházejí své příznivce ve stále mladších věkových skupinách. V teoretické části jsem se zabývala obdobím adolescence, charakteristickými znaky tohoto období a poruchami chování, které se mohou vyskytnout. Dále jsem se věnovala jednotlivým typům drog, jejich fyzickým a psychickým účinkům na organismus. V empirické části bylo mým cílem zmapovat současnou situaci konzumace drog na vybraných středních školách ve městě Rokycany a Tábor. Výzkumu se zúčastnilo celkem 325 respondentů. Pomocí dotazníku jsem zjišťovala jejich rodinné zázemí, konzumaci alkoholu, spotřebu cigaret a zkušenost s jinými drogami jako marihuana, hašiš nebo extáze. Ze 3 stanovených hypotéz byly 2 vyvráceny a 1 hypotéza potvrzena. Veškeré výsledky jsou uvedeny ve formě tabulek i grafů. V diskusi jsem srovnávala svůj výzkum s ostatními výzkumy zabývající se stejnou problematikou. Největším problémem shledávám v současné době u zvoleného souboru respondentů kouření cigaret. Výrazný vliv na spotřebu jednotlivých drog má podle mého zjištění vzdělání. Větší konzumace alkoholu, cigaret a ostatních drog byla zjištěna v řadách učňů, zatímco mezi gymnazisty byla spotřeba výrazně nižší.
The habits of teen-agers (alcohol, drugs, smoking, gamblers,...)
Keywords: Návykové látky; Mládež; Alkohol; Cigarety; Poruchy chování.; Addictive drugs; Young people; Alcohol; Cigarettes; Behavioral disturbance.