Spokojenost všeobecných sester s pracovními podmínkami v Nemocnici České Budějovice,a.s. - Eiblová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2015)
Kvalitní ošetřovatelskou péči může poskytovat pouze spokojený zdravotnický personál, včetně všeobecných sester. K tomu jsou velmi důležité příznivé pracovní podmínky. Tato bakalářská práce je zaměřena na spokojenost všeobecných sester, pracujících v lůžkové části nemocnice, s pracovními podmínkami. Teoretická část je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola je věnována povolání všeobecné sestry. Stručně popisuje povolání sestry v minulosti i v současnosti a charakterizuje náplň práce všeobecné sestry. Druhá kapitola se zabývá ošetřující jednotkou, jejím rozdělením a poskytovanou ošetřovatelskou péčí na standardní ošetřovací jednotce a na jednotce intenzivní péče. Třetí kapitola se věnuje vysvětlení pojmu pracovní podmínky a oborem pracovního lékařství, který se zabývá vlivem pracovních podmínek na zdraví zaměstnanců. Čtvrtá kapitola rozebírá vybrané rizikové faktory, které nepříznivě působí na práci sester, a poslední pátá kapitola se zabývá vlivem managementu na spokojenost sester v práci, protože vedoucí pracovníci výrazně ovlivňují pracovní podmínky sester. Byly stanoveny tři cíle práce. Prvním cílem bylo zjistit, zda jsou všeobecné sestry spokojené s pracovními podmínkami v Nemocnici České Budějovice, a.s. Druhým cílem bylo porovnat spokojenost všeobecných sester s pracovními podmínkami na standardních ošetřovacích jednotkách a na jednotkách intenzivní péče. Třetím cílem bylo zjistit, které faktory nejvíce ovlivňují spokojenost všeobecných sester v Nemocnici České Budějovice, a.s. K vytyčeným cílům byly stanoveny čtyři výzkumné problémy. Výzkumný problém 1-Jsou všeobecné sestry spokojené s pracovními podmínkami v Nemocnici České Budějovice a.s.? Výzkumný problém 2-Jsou všeobecné sestry pracující na jednotkách intenzivní péče spokojenější s pracovními podmínkami než všeobecné sestry pracující na standardních ošetřovacích jednotkách? Výzkumný problém 3-Patří mezi faktory, které nejvíce ovlivňují spokojenost všeobecných sester, mezilidské vztahy na pracovišti? Výzkumný problém 4-Považují všeobecné sestry za důležitý faktor spokojenosti finanční ohodnocení? Pro výzkumné šetření byla použita metoda kvantitativního sběru dat pomocí anonymního nestandardizovaného dotazníku určeného všeobecným sestrám pracujícím na standardních ošetřovacích jednotkách a na jednotkách intenzivní péče vybraných oddělení v Nemocnici České Budějovice, a. s. Získaná data byla zpracována do grafů a tabulek pomocí programu Microsoft Office Excel 2007. Výzkumný soubor tvořilo 168 všeobecných sester, z toho 92 sester pracuje na standardní ošetřovací jednotce a 76 sester pracuje na jednotce intenzivní péče. Na základě získaných dat byly zodpovězeny výzkumné problémy. Výzkumným problémem 1 bylo zjištěno, že všeobecné sestry jsou spokojeny s pracovními podmínkami v Nemocnici České Budějovice, a.s., i když s menšími výhradami. Všeobecné sestry jsou spokojeny se vztahy na pracovišti, organizací práce, bezpečnosti na pracovišti a kladně hodnotí i finanční ohodnocení. Na druhé straně se po práci často cítí vyčerpané, chybí jim pochvala od nadřízených a počet ošetřovatelského personálu se jim zdá být nedostatečný. Výzkumným problémem 2 bylo zjistit, zda jsou všeobecné sestry spokojenější s pracovními podmínkami na jednotce intenzivní péče. Z výsledků šetření můžeme konstatovat, že je stejná míra spokojenosti mezi sestrami pracujícími na standardních ošetřovacích jednotkách a na jednotkách intenzivní péče. Výzkumný problém 3 ukázal, že k faktorům, které nejvíce ovlivňují spokojenost sester, patří mezilidské vztahy, finanční ohodnocení, vybavení pracoviště a jistota pracovního místa. Tímto byl zodpovězen i výzkumný problém 4, kdy faktor finančního ohodnocení byl sestrami zařazen na druhé místo ve výčtu faktorů ovlivňujících jejich spokojenost. Všeobecné sestry pracující v Nemocnici České Budějovice, a.s. jsou spokojené s pracovními podmínkami, ale je zde i možnost dalšího zlepšování. Výsledky práce budou nabídnuty managementu nemocnice k posouzení.
Satisfaction of nurses with their working conditions in České Budějovice Hospital, a.s.
Keywords: pracovní podmínky; spokojenost; všeobecná sestra; ošetřovací jednotka; working conditions; satisfaction; general nurse; nursing unit