Vybrané smyčcové kvartety českých skladatelů konce 18. století v jihočeských sbírkách, studie a edice - Šimek, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
V jihočeském regionu se nachází několik historických hudebních sbírek, které obsahují ve větsí nebo mensí míre také komorní hudbu. Nejvíce se jí nachází ve schwarzenberské hudební sbírce dochované v Českém Krumlově. V druhé polovině 18. století doslo k rozsáhlé produkci tvorby pro komorní soubory, zejména pro obsazení smyčcového kvarteta. Během několika desetiletí proběhl vývoj kvartetní hudby od utvaru určeného pro domácí muzicírování po náročnou koncertní hudbu určenou pro znalce. Na tomto vývoji se podíleli také čestí skladatelé. Výběr dosud v nové době nepublikovaných děl těchto autorů bude predmětem edice a zasazení do dobového kontextu. Ve výběru jsou ze zmíněného fondu skladby hlubockého rodáka Jana Pavla Veselého (1762-1810) a českobudějovického rodáka Vojtěcha Jírovce (1763-1850).
Selected String Quartets of the Bohemian Composers of the Late 18th Century in Southbohemian Music Collections, Study and Edition
Keywords: klasicismus; smyčcový kvartet; Vojtěch Jírovec; Jan Pavel Veselý; classicism; string quartet; Vojtěch Jírovec; Jan Pavel Veselý