Časopisy pro dospívající dívky jako rizikový faktor negativního tělesného sebepojetí a poruch příjmu potravy - Pártlová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce s názvem Časopisy pro dospívající dívky jako rizikový faktor negativního tělesného sebepojetí a poruch příjmu potravy pojednává o možném vlivu dívčích časopisů na spokojenost s vlastním tělem u dospívajících dívek. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část se soustřeďuje na teoretické vymezení dané problematiky a dále předkládá výsledky a zjištění, která byla výchozím bodem pro celkové zaměření práce. Tato část je členěna na pět kapitol, přičemž každá kapitola se zaměřuje na teoretické vymezení konkrétní oblasti. Těmito oblastmi jsou období adolescence, sebepojetí, tělesné sebepojetí, faktory ovlivňující vnímání vlastního těla u dospívajících a nakonec dívčí časopisy, jež jsou považovány z důvodu svého tematického obsahu za rizikový faktor negativního tělesného sebepojetí u dospívajících. Diplomová práce reflektuje důležité poznatky týkající se dané problematiky, které slouží jako východisko pro následující praktickou část. Druhá, praktická část této diplomové práce, je představena v podobě empirického šetření zabývajícího se možným vlivem dívčích časopisů na spokojenost s vlastním tělem a na celkovou míru spokojenosti s vlastním tělem u dospívajících dívek. V rámci tohoto empirického šetření jsou stanoveny otázky, na které se šetření snaží odpovědět. Výsledky tohoto empirického šetření jsou rozděleny na tři části podle toho, jaká konkrétní metoda byla využita k získání výsledků. V práci byla využita metoda Testu siluet, dotazník a analýza textového a obrazového obsahu populárních časopisů pro dívky v souvislosti s teoretickým zaměřením práce.
The Magazines for Adolescent Girls as a Risk Factor of Negative Body Image and Eating Disorders
Keywords: Adolescence; dívčí časopisy; poruchy příjmu potravy; tělesné sebepojetí; tělesný ideál.; Adolescence; girl's magazines; eating disorders; body image; ideal body.