Změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na úpravě stravovacích návyků u věkové kategorie žen 50+ - Slípková, Klára (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce pojednává o problematice řízené úpravy hmotnosti pomocí změny stravovacích návyků u žen ve věku 50+. Je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části definujeme základní termíny a problematiku obezity. Hovoříme o látkách potřebných pro život a správnou funkci tělesných orgánů a zároveň zmiňujeme problematické aspekty současných moderních stravovacích návyků. V praktické části charakterizujeme probandy a zároveň úpravu změny jejich jídelníčku, kterou podstoupily. V konečné fázi prezentujeme výsledky své práce, tedy vliv, jaké úpravy měly na změnu hmotnosti a přidružených veličin (obsah tuku v těle, aktivní tělesná hmota, voda v těle).
Changes in body weight over a one-year period on the basis of dietary-habit adjustments in women in the age group 50+
Keywords: historie stravování; stravovací návyky; výživa; energetická potřeba; makronutrienty; mikronutrienty; civilizační choroby; history of dieting; dietary habits; nutrition; energetic need; macronutrients; micronutrients; lifestyle diseases