Faktory psychosociálního klimatu školní třídy na 1. stupni ZŠ - Mončeková, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce má za cíl představit problematiku klimatu školní třídy na 1. stupni základní školy. Klima třídy je složitým jevem i procesem a podléhá mnoha vlivům, které jsou blíže popsány v teoretické části této práce. Stěžejní roli v utváření a ovlivňování klimatu má podle odborné literatury učitel. Právě na učitele je cílena praktická část ? ta představuje výsledky rozhovorů vedených se zkušenými pedagožkami prvního stupně základní školy. Z výsledků vyplývá, jak oslovené učitelky definují pojem klima třídy, jakým způsobem ho diagnostikují a dále rozvíjejí. Učitelky také popisovaly klima svých současných tříd a jejich názory byly porovnávány s výsledky dotazníkového šetření, které přineslo pohled na klima očima žáků. Tato práce je součástí projektu GAJU 154/2016/S ?Připravenost studentů a čerstvých absolventů PF JU na řešení výchovných problémů žáků.?
The factors of the psychosocial climate in the primary schoul classroom
Keywords: klima školní třídy; první stupeň ZŠ; faktory třídního klimatu; učitel a žák; komunikace; dotazník Naše třída; classroom climate; first grade of primary school; classroom climate factors; teacher and pupil; communication; questionnaire ?Our class?