Porovnání přesnosti klasických metod s měřením pomocí GPS aparatur - Zeiner, Karel (Jihočeská univerzita, 2007)
Pozemkové úpravy jsou a nejspíše vždy budou velmi úzce spjaty s geodetickými pracemi. Zejména pak komplexní pozemkové úpravy, u nichž geodetické práce představují jak velmi výraznou nákladovou položku tak i časově náročný úkol pro zpracovatele. Nabízí se tedy otázka, zda by tyto zeměměřické práce nešlo zefektivnit použitím nejmodernějších geodetických přístrojů, zejména pak použitím GPS aparatur. Ve své diplomové práci jsem se tedy pokusil porovnat výhody a nevýhody klasických metod geodetického měření a měření pomocí GPS přístrojů. Nastínil jsem i možnost využití široké veřejnosti dostupné turistické GPS jako praktického pomocníka při projektování pozemkových úprav.
Comparision of the accuracy of the classical (conventional) methods with accuracy of GPS
Keywords: GPS; fázová měření; pozemkové úpravy; rychlá statická metoda; metoda Stop and Go; GPS; phase survey; landed adjustment; FastStatic method; Stop and Go method