Srovnání přístupů M. Lipmana a O. Brenifiera k filosofování s dětmi - Hubená, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
V první části se práce zaměřuje na stručné nastínění problematiky Filosofie pro děti. Hlavní náplní práce je srovnání dvou přístupů k filosofování s dětmi. Pojednává o východiscích směrů a hledá rozdíly mezi nimi. Porovnává hlavní cíle, postavení a roli učitele při filosofování s dětmi Lipmanova a Brenifierova pojetí. Zabývá se rozhovorem, diskuzí a dialogem při filosofickém hledání s dětmi. Popisuje důležité oblasti rozvoje osobností všech účinkujících. Práce se snaží navrhnout možnost propojení obou směrů. Popisuje důvody k takovému spojení. V praktické části je uveden konkrétní způsob realizace spojení obou směrů při filosofování s dětmi.
The compare of M. Lipman?s and O. Brenifier?s methods to philosophizing with children
Keywords: Mathew Lipman; Oscar Brenifier; filosofické hledání; dotazování; diskuze; dialog; logické myšlení; kritické myšlení; tvořivé myšlení; angažované myšlení; filosofické myšlení; filosofie; učitel; Mathew Lipman; Oscar Brenifier; philosofical inquiry; interrogation; discussion; dialog; logical thinking; kritical thinking; creative thinking; caring thinking; philosophical thinking; philosophy; teacher