Využití indikátorů krajinné struktury v různých měřítkách - Oplatková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Vhodnými nástroji pro hodnocení krajiny jsou krajinné indikátory, na základě jejichž výpovědní hodnoty získáme bližší charakteristiky sledovaného území. Cílem práce bylo definovat, otestovat a kriticky zhodnotit indikátory struktury a heterogenity krajiny. Z širokého seznamu používaných indikátorů bylo vybráno několik indikátorů krajinné struktury a heterogenity, které byly aplikovány na databáze v různých měřítkách - CORINE v měřítku 1:100 000 a Biotopy ČR v měřítku 1:10 000. Byla sledována výpovědní hodnota vybraných indikátorů s hlavním úkolem - vyhodnotit vhodnost použití indikátorů pro databáze v různých měřítkách. Přínos práce spočívá ve srovnání dvou dosud nesrovnaných databází v různých měřítkách.
The usage of Indicators of structure and heterogeneity at different scales.
Keywords: indikátor; krajina; výpovědní hodota; struktura; heterogenita; landscape; landscape metrics; structure; heterogeneity