Rod Haemophilus a jeho laboratorní vyšetření v současné medicíně - Kadlecová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce, kterou jsem vypracovala, je zaměřena na nejhlavnější patogen rodu Haemophilus, a to Haemophilus influenzae. H. influenzae je původcem závažných infekcí, hlavně jeho typ b, který je nejvíce virulentním organismem, způsobující invazivní onemocnění hlavně u dětí a starších lidí, např. meningitidu a chronickou obstrukční plicní nemoc. V teoretické části se věnuji charakteristice rodu hemofilů i klinickým významům nejznámějších druhů vyskytujících se v současné době. Rod Haemophilus je aerobní a fakultativně anaerobní gram negativní bakterie, která je charakteristická svými náročnými požadavky na růst. K diagnostice byly použity metody, a to test s růstovými faktory jako běžná dlouho uznávaná diagnostická metoda, která rozliší jednotlivé hemofily podle jejich závislosti na růstových faktorech. Jelikož tato metoda je náročná jak finančně, tak i časově, je její zpracování zdlouhavé a nepřesné. Proto dnes díky pokroku technologie byla zavedena novější metoda MALDI TOF hmotnostní spektrometrie (MS). Svým rozvojem umožňuje snadnější, rychlejší a přesnější diagnostiku i těch nejnáročnějších bakterií, kvasinek a hub. Diagnostika MALDI TOF MS se vyznačuje nespornou spolehlivostí a nákladovou efektivností. Jako základní léčebná metoda proti hemofilům se užívá - laktamová antibiotika, především antibiotikum co-amoxicilin a chloramfenikol. Kromě antibiotické léčby lze dnes vzniku závažných infekcí předejít i očkováním tzv. Hib vakcínou. V praktické části byly popsány postupy a laboratorní diagnostika hlavního patogenu H. influenzae metodou MALDI TOF MS a testem na růstové faktory v mikrobiologické laboratoři Synlab, czech s.r.o., v Českých Budějovicích. Pro znázornění četnosti výskytu H. influenzae v jednotlivých ročních období za rok 2013 byly výsledky získány z laboratorního informačního systému laboratoře ze vzorků dopravených z terénních ordinací od praktických lékařů z Jižních Čech a zpracovány do statistických údajů. Cílem práce bylo izolovat rod Haemophilus z horních cest dýchacích a identifikovat hlavní potenciální patogen tohoto rodu. Dále mým cílem bylo porovnat spolehlivost a náročnost jednotlivých diagnostických metody při jeho určování. Hypotéza 1: Četnost výskytu H. influenzae v roce 2013 závisí na ročním období. Hypotéza 2: Metoda MALDI-TOF MS je spolehlivou a rychlou metodou pro identifikaci rodu Haemophilus, na rozdíl od rutinního diagnostického testu s růstovými faktory. Z výsledků lze usoudit, že četnost výskytu H. influenzae v roce 2013 závisí na ročním období. Hemofily jsou náročné a citlivé bakterie na kultivaci a vyžadují ke svému růstu optimální podmínky. V případě přítomnosti virového onemocnění v tomto období se incidence výskytu zvyšuje a může tak zásadně ovlivnit průběh léčby. Při porovnání použitých metod se mi podařilo potvrdit i hypotézu 2 a prokázat, že metoda MALDI TOF MS je užitečná v diagnostice. Je to metoda nenáročná a díky rychlému zpracování vzorku umožní získat výsledek během několika minut. Závěrem práce lze tedy říci, že metoda MALDI TOF MS je rychlý, spolehlivým a výkonným diagnostickým nástrojem pro identifikaci mikroorganismů. Díky rychlé odezvě a minimálním nákladům na spotřební materiál na vzorku ve srovnání s konvenčními identifikačními metodami se MALDI TOF MS stal možným efektivním nástrojem taxonomické klasifikace a mikrobiologické studie.
Genus Haemophilus and laboratory examinations in medicine today
Keywords: rod Haemophilus; H. influezae; MALDI TOF MS; test s růstovými faktory; laktamová antibiotika; The genus Haemophilus; H. influenzae; the MALDI TOF MS method; a Test with growth factors; lactam antibiotics