Keramické materiály ve strojírenství - Kyselák, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá keramickými materiály, především technickou keramikou. Je zaměřena na rozdělení keramiky a keramických materiálů, dále se zabývá zpracováním a výrobou keramiky. Keramické materiály byly dále nastudovány v praxi, a to v několika českých firmách, kde byla provedena osobní exkurze a fotodokumentace. Nedílnou součástí je srovnání technických materiálů nejen z oblasti technické keramiky, ale také srovnání s materiály jako jsou kovy, polymery a kompozity. Dále byla pro výuku zpracována didaktická pomůcka ve formě ukázek jednotlivých keramických komponent, od keramických prášků, výrobků před výpalem, až po jednotlivé finální výrobky. Tyto keramické komponenty byly získány za pomocí dvou českých a jedné nadnárodní firmy.
Ceramic materials in engineering
Keywords: technická keramika; výroba; praxe; exkurze; didaktická pomůcka; výrobek; výuka.; technical ceramics; production; practice; excursion; teaching aid; product; teaching.