Prevence HIV/AIDS v České republice - Jaká je vlastně realita? - Palátová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2012)
HIV/AIDS v podmínkách České republiky neustále představuje aktuální zdravotně sociální problém. Ve své bakalářské práci na téma Prevence HIV/AIDS v České republice - Jaká je vlastně realita? jsem se rozhodla tímto problémem zabývat hlouběji z pohledu současné situace a také s ohledem na možnosti předcházení tomuto onemocnění. Samotná práce je členěna na dvě hlavní části - teoretickou a praktickou. Do teoretické části je zahrnuta celá obecná problematika HIV/AIDS. Dále je zde nastíněna otázka testování i v souvislosti s legislativními podmínkami. Z velké části je také věnována teorii prevence HIV/AIDS. Praktická část této práce byla prováděna pomocí kvalitativní formy výzkumu. Prvním cílem bylo monitorovat aktuální nabídku služeb v oblasti prevence HIV/AIDS na území České republiky. Druhým cílem práce bylo monitorování možnosti anonymního testování HIV/AIDS v České republice. Vzhledem k restrukturalizaci Státního zdravotního ústavů a jednotlivých zdravotních ústavů a obecným snížením finančních prostředků cílených na prevenci dochází k omezení služeb hlavně v oblasti anonymního testování a poradenství. Úkolem třetího cíle práce bylo rovněž monitorování, tentokrát možnosti anonymního poradenství HIV/AIDS v České republice. Poslední čtvrtý cíl měl za úkol analyzovat trendy výskytu HIV/AIDS v České republice. Všechny cíle byly splněny. Pro účely výzkumu byly sestaveny tři výzkumné otázky. Jaká je incidence a prevalence HIV/AIDS v České republice k 31.12. 2011? Jaká je nabídka služeb sekundární prevence u onemocnění HIV/AIDS v České republice v roce 2011? Jaké prostředky směřovaly do národního programu prevence HIV/AIDS pro rok 2011? Ačkoliv momentálně prevalence neřadí Českou republiku mezi rizikové země, vzhledem k charakteristikám onemocnění a incidenci je nutné věnovat rizikům HIV/AIDS patřičnou pozornost, a to nejen v oblasti klinické, ale především v oblasti prevence, která představuje nejlevnější a nejúčinnější strategii v boji proti této nemoci. Paradoxem této problematiky je, že počet nakažených HIV/AIDS stoupá, ale náklady na prevenci klesají. Tato bakalářská práce by mohla být využita k medializaci tohoto problému pro laickou veřejnost a pro obohacení výuky předmětu epidemiologie. Dále by mohla být použita jako příspěvek do akademické diskuze.
Prevention of HIV/AIDS in the Czech Republic- What is Actually Reality?
Keywords: HIV; AIDS; prevence HIV/AIDS; kontaktní centra; nízkoprahová zařízení; testování HIV; incidence; prevalence; AIDS; HIV; prevention of HIV/AIDS; contact centers; low-threshold institution; testing HIV; incidence; prevalence