Ideály zakladatelů skautingu a dnešní realita v ČR (Praze) - Kinclová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá skautingem, a to především v českých zemích. V teoretické části seznamuje s historickým pozadím vzniku skautského hnutí a s jeho vývojem v českých zemích od počátků po současnost. Předkládá také výčet skautských výchovných metod a ideových pilířů hnutí jako jsou skautský slib, zákon a denní povinnost dobrého skutku. V praktické části se práce pokouší pomocí dotazníkového šetření mezi skauty ve věku 11-15 let zjistit současnou náplň činnosti skautských oddílů v Praze a porovnat současnou skautskou praxi s teoretickým diskursem počátku 20. století. Zároveň zjišťuje míru povědomí současných skautů o skautském slibu, zákoně a dalších pilířích skautingu a začleňování těchto prvků do praxe současných oddílů a života skautů.
Ideas of the Scout Movement Founders and the Contemporary Scouting Practice in the Czech Republic (Prague)
Keywords: Skauting; historie českého skautingu; skautské ideály; skautské výchovné metody; Junák; činnost skautského oddílu; skautský slib; skautský zákon.; Scouting; history of Czech Scouting; Fundamentals of Scouting; training methods in Scouting; Junák; Scout section activities; the Scout Promise; the Scout Law.