Měření dávek při laboratorních prácích na pracovišti nukleární medicíny pomocí osobních dozimetrů. - Rusinová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Jedním z nejdůležitějších úkolů radiační ochrany je monitorování množství vnější radiace způsobené ionizujícím zářením, které je vystaven personál během pracovní doby.Pro určení množství záření jsou pracovníci vybaveni speciálními přístroji - dozimetry. Na oddělení nukleární medicíny v Nemocnici České Budějovice a.s., B. Němcové 584/54, České Budějovice jsou k tomuto účelu používány termoluminiscenční dozimetry. V této práci jsem srovnávala data získaná z termoluminiscenčního dozimetru a osobního elektronického dozimetru DMC 2000 XB vyrobeného firmou Merlin Gerin. Na základě srovnání jsem poté hodnotila, který z dozimetrů je více vhodný pro toto prostředí.
Dose measuring during laboratory works in the workplace of nuclear medicine by the help of personal dozimeters.
Keywords: elektronická osobní dozimetrie; monitoring; nukleární medicína; radiační ochrana; termoluminiscenční osobní dozimetrie; electronic personal dosimetry; monitoring; nuclear medicine; radiation protection; termoluminiscence personal dosimetry