Mezikrajová mobilita pracovní síly (se zaměřením na Jihočeský kraj) - Švecová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá mezikrajovou mobilitou pracovní síly mezi Jihočeským krajem a okolními regiony. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy trhu práce, nezaměstnanost, politika zaměstnanosti a mobilita pracovní síly. V praktické části první kapitoly je popisována situace na trhu práce v České republice prostřednictvím vývoje zaměstnanosti, vývoje nezaměstnanosti a legislativou. Následující kapitola analyzuje mobilitu v České republice, která je rozdělena na mobilitu zahraniční a vnitřní. Kvůli přiblížení měřené oblasti jsou charakterizovány jednotlivé kraje, kterými se práce blíže zabývá. Výsledná řešení mobility pracovní síly mezi kraji jsou získána z měření migrace pomocí ukazatelů (migrační saldo, migrační obrat a migrační účinnost). Vývoj dojížďky a vyjížďky do zaměstnání je vyjádřen prostřednictvím salda. Data pro migraci sledují období mezi lety 2001-2007. Údaje o vyjížďce a dojížďce jsou zveřejňována z období 1991-2001. Poslední kapitola praktické části se věnuje vymezením faktorů, které ovlivňují mobilitu pracovní síly.
Interregional Movement of Labour-Force (specified for the Region of South Bohemia)
Keywords: trh práce; mobilita pracovní síly; migrace; dojížďka a vyjížďka do zaměstnání; labour market; movement of labour-force; migration; commuting and driving to work