Teplotní preference vodních studenokrevných živočichů a jejich vliv na mezidruhové interakce - Lovčí, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)
Teplota ovlivňuje sílu druhových interakcí a může tak vést ke kaskádovým efektům u populací i společenstev. Tato rešerše se zabývá aktuálními znalostmi spojenými s interakcemi mezi predátorem a jeho kořistí na vertikálním gradientu teploty ve sladkovodním prostředí společně s experimentálně testovanými teplotními a mikrohabitatovými preferencemi dvou interagujících larev vážek Aeshna cyanea (predátor) and Sympetrum sanguineum (kořist). Experiment potvrdil předpovědi termální teorie her pouze u predátora, protože kořist dala přednost mikrohabitatovým preferencím před těmi teplotními. Tyto poznatky by mohly pomoci k předpovídání důsledků klimatických změn na sladkovodní ekosystémy.
Thermal Preferences of Aquatic Ectotherms and Their Impact on Species Interactions
Keywords: teplotní preference; larvy vážek; mikrohabitatové posuny; interakce predátora a kořisti; vertikální teplotní gradient; termoregulační chování; thermal preferences; dragonfly larvae; microhabitat shift; predator-prey interaction; vertical thermal gradient; behavioural thermoregulation