Srovnání stravovacích návyků u studentů Zdravotně sociální fakulty - Filipová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Teoretická část je zaměřena na základní pojmy stravování, na vlivy, které působí na výživu a na jednotlivé složky stravy a jejich význam. Mimo jiné je v této části kladen důraz i na správný příjem živin a výživová doporučení. V praktické části byly stanoveny tři cíle. Hlavním cílem bylo zjistit stravování u vysokoškolských studentů Jihočeské univerzity Zdravotně sociální fakulty, zda splňují správný denní příjem kalorií a živin. Zjistit, co vede studenty k nesprávnému způsobu stravování a na základě zjištěných hodnot navrhnout zdravější způsob stravování. K dosažení cílů byl vybrán kvalitativní výzkum. Byla zvolena metoda dotazování ? technika polořízeného rozhovoru s 10 studentkami. Rozhovory jsem provedla v druhé polovině února roku 2011. U všech respondentek byly zaznamenány čtyři dny počínaje nedělí. Po zpracování a vyhodnocení rozhovorů bylo zjištěno, že 9 z 10 respondentek má znatelné výkyvy v denním příjmu kalorií. U 10 respondentek byla zaznamenaná nepravidelnost stravy a nedostatek příjmu zeleniny a ovoce, tím nedostatek vitamínu C. Na základě polořízených rozhovorů bylo zjištěno u 8 z 10 studentek nadbytečný příjem bílkovin, který může mít až negativní dopady na tělo. 9 z 10 studentek determinuje ve výběru potravin cena. 10 studentek nemá žádné zdravotní omezení v příjmu potravy. Výzkum ukázal, že stravovací zvyklosti se během studia na vysoké škole u 1 z 10 studentek změnily pozitivním směrem, dále u 2 studentek nedošlo k žádné změně a u 7 studentek se stravovací zvyklosti zhoršily. Bakalářskou práci lze využít pro lepší orientaci v dané problematice, která poukáže na chyby ve stravování a nabídne rozšíření informovanosti u laické i odborné veřejnosti.
Comparison of eating habits at students of the Faculty of Health and Social Studies
Keywords: nutriční hodnoty; stravovací návyky; stravování; studenti; výživa; nutritional values; eating habits; catering; students; nutrition