Obchod s ohroženými druhy ptáků chráněných úmluvou CITES na území ČR ve vztahu k třetím zemím - Jurdáková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Nadměrný mezinárodní obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin je jednou z příčin vymírání některých druhů v přírodě. Tato práce se zabývá mezinárodním obchodem s ohroženými druhy ptáků v České republice jakožto oblíbenou skupinou pro chovatele. Obchod byl zpracováván v rozmezí let 1992-2008, k čemuž sloužily výroční zprávy CITES ČR. Bylo zjištěno, že trend dovozu exemplářů a druhů do ČR během zmíněného období mírně klesal, od roku 2006 je na velmi nízkých hodnotách. Naopak trend vývozu exemplářů a druhů mírně stoupal. Hlavními dováženými druhy za sledované období byly Poicephalus senegalus, Psittacus erithacus, Amazona amazonica. Hlavními vyváženými druhy byly Platycercus eximus, Psephotus haematonotus, Agapornis personata.
Trade in endangered species of birds protected by CITES in CR in relation to third countries
Keywords: mezinárodní obchod; CITES; ptáci; dovoz; vývoz; ohrožené druhy; international trade; CITES; birds; import; export; endangered species