Probační a mediační služba jako významný činitel při resocializaci mladistvých delikventů - Kršíková, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Delikvence mladistvých je aktuálním problémem, se kterým se denně setkává každý z nás. Výskyt tohoto negativního jevu ve společnosti narůstá, a proto je nutné obrátit pozornost právě na mládež a pokusit se předcházet trestné činnosti v jejích počátcích. Bakalářská práce se ve své teoretické části zabývá příčinami delikventního chování mladistvých, prevencí a opatřeními, ukládanými mladistvým soudem pro mládež. V praktické části jsem se zaměřila na jedno z výchovných opatření, a sice probační program. Cílem práce je zhodnotit efektivitu probačního programu "Právo pro každý den" v kontextu recidivy klientů ve vybraných regionech a dílčím cílem je zjištění zlepšení právního povědomí. Hypotéza č. 1 předpokládá, že u většiny absolventů probačního programu "Právo pro každý den" dochází ke zlepšení právního povědomí. Hypotéza č. 2 předpokládá, že většina absolventů probačního programu "Právo pro každý den" se nedopustí do jednoho roku od skončení programu dalšího provinění. K ověření hypotéz byl prováděn kvantitativní výzkum s použitím sekundární analýzy dat. Cíl práce byl splněn. Na základě získaných a procentuálně vyhodnocených dat byla hypotéza č. 1 i hypotéza č. 2 potvrzena. Výsledky výzkumu dokazují, že absolvováním probačního programu získávají klienti nové znalosti v jednotlivých právních oblastech, a že většina klientů, kteří úspěšně absolvovali probační program se recidivy nedopustila. Výsledky bakalářské práce mohou být využity pracovníky Probační a mediační služby jako měřítko efektivity nabízeného výchovného opatření, soudci a státními zástupci při ukládání tohoto opatření a v neposlední řadě mohou sloužit i laické veřejnosti ke zvýšení informovanosti o možnosti alternativy k odkloněnému trestnímu řízení pro děti a mladistvé.
Probation and Mediation Service as an Important Factor of Juvenile Delinquent Resocialisation
Keywords: delikvence; mladistvý; Probační a mediační služba; probační program; delinquency; juvenile; Probation and Mediation Service; probation programme