Prevence infekcí moočvých cest na odděleních standardní péče - Holzäpfelová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2009)
Infekce močových cest patří s podílem 30-40% k nejčastějším nozokomiálním nákazám. Je-li pacient katetrizován několik dní je pravděpodobnost infekce močových cest vysoká. Ve většině případů lze infekci předejít omezením zbytečně dlouhé katetrizace močového měchýře a důsledným dodržováním zásad asepse a antisepse na všech odděleních zdravotnického zařízení. Z těchto důvodů jsem v teoretické části shrnuli současnou problematiku týkající se infekce močových cest. Ve výzkumném šetření byla použita kvalitativně-kvantitativní metoda. Kvalitativní metodu jsme provedli dotazováním a pozorováním pomocí ošetřovatelského auditu na základě vypracovaného standardu ''Cévkování močového měchýře''. V tomto výzkumu jsem se zaměřila na cévkování ženy. Kvantitativní metodu jsem provedla dotazováním pomocí dotazníku týkajícího se cévkování muže. Stanovila jsem si dva cíle. Cíle výzkumu zjišťovali, zda sestry znají a dodržují opatření k prevenci infekcí močových cest při zavedení močového katétru. Ke kvalitativní časti výzkumu jsme stanovili výzkumnou otázku: 1) Dodržují sestry aseptický postup při katetrizaci močového měchýře? Ke kvantitativnímu výzkumu jsme vytvořili H1: Sestry znají opatření k prevenci infekcí močových cest při zavádění močového katétru. Na základě výsledků lze stanovit ke kvalitativní části výzkumu tuto H1: Sestry dodržují aseptický postup při katetrizaci močového měchýře. V kvantitativní části se potvrdila stanovená hypotéza. Z pozorování vyplývá, že všechny dotazované sestry (8) dodržely zásady asepse a bariérové ošetřovatelské péče a zavádějí močové katétry za aseptických podmínek po celý výkon. Z výsledků dotazníků jsme zjistili, že z 39 sester (100%) používá alespoň jedno opatření nebo zásadu bariérové ošetřovatelské péče 33 sester (84,6%). Nejčastější odpovědí (28,7%) sester bylo, že používají ochranné sterilní pomůcky. Výsledky výzkumného šetření nabídnu náměstkyni pro ošetřovatelskou péči nemocnice České Budějovice a.s. jako zdroj informací pro kontinuální zvyšování kvality ošetřovatelské péče u pacientů se zavedeným permanentním močovým katétrem.
Prevention of urinary tract infection at the standard ward.
Keywords: Cévkování; Prevence; Močový katétr; Infekce; Bariérová ošetřovatelská péče; Sestra; Cathetrize; Prevention; Urethral Catheter; Infection; Barrier Care; Nurse