Péče porodní asistentky o ženu s náhlou příhodou břišní - Oklešťková, Klára (Jihočeská univerzita, 2023)
ématem této bakalářské práce je péče porodní asistentky o ženu s náhlou příhodou břišní. Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části jsou definovány gynekologické náhlé příhody břišní, konkrétně ektopická gravidita, pánevní zánětlivá nemoc, torze adnex a ruptura cyst. Jsou zde také charakterizovány intervence porodní asistentky u ženy s touto diagnózou v oblasti předoperační, intraoperační a pooperační péče. V teoretické části jsou taktéž kapitoly, které zmiňují edukaci ženy porodní asistentkou a specifické potřeby ženy s akutním stavem. Pro praktickou část této bakalářské práce byl stanoven jeden cíl. Cílem bylo zjistit, jak ženy vnímají péči porodní asistentky v období hospitalizace. Pro tento cíl byla určena jedna výzkumná otázka: Jak ženy s náhlou příhodou břišní gynekologického původu vnímají péči porodních asistentek v období jejich hospitalizace? Výzkumné šetření bylo provedeno kvalitativní metodou za použití individuálních polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumným souborem byly ženy, které prodělaly náhlou příhodu břišní v nemocnicích Jihočeského kraje. Sběr dat se uskutečnil v měsíci dubnu roku 2023 prostřednictvím sociálních sítí. Hlavním kritériem výběru žen pro rozhovory bylo podstoupení operace s gynekologickou náhlou příhodou břišní. Dalším kritériem byla také ochota žen k účasti ve výzkumném šetření bakalářské práce. Samotným rozhovorům se ženami předcházelo seznámení žen s tématem bakalářské práce a s výzkumným cílem. Ženy byly ujištěny o zachování anonymity a o nakládání se získanými daty v souladu s etickými normami. Pro zachování anonymity byly ženy z výzkumného souboru označeny Ž1 až Ž7. Získaná data byla analyzována pomocí metody barvení textu. Na základě analýzy dat byla stanovena hlavní významová kategorie, která byla doplněna podkategoriemi. Hlavní kategorií výzkumného šetření je Péče porodní asistentky. Ta byla rozdělena na podkategorie Předoperační období, Pooperační období, Komunikaci a Uspokojování potřeb žen. Výzkumná otázka zkoumala péči porodní asistentky o ženu s náhlou příhodu břišní. Ženy Ž1, Ž3, Ž4, Ž5, Ž6 a Ž7 zhodnotily informace, komunikaci a péči porodní asistentky jako nedostatečnou. Tyto ženy neobdržely dostatečné informace o péči a komunikace nebyla podle jejich úsudku taková, jakou v akutním stavu potřebovaly. Naopak žena Ž2 péči, komunikaci a informace, které obdržela od porodní asistentky, hodnotila velmi kladně a byla díky přístupu porodní asistentky plně edukována.
Midwife's Care For a Woman With an Acute Abdomen
Keywords: akutní stav; gynekologie; náhlá příhoda břišní; péče; porodní asistentka; žena; Acute Abdomen; Acute Status; Care; Gynecology; Midwife; Woman