Morfologie lastur perlorodky říční (Margaritifera margaritifera) - Půbalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce bylo na základě morfologických parametrů a odhadu věku uhynulých jedinců perlorodky říční (Margaritifera margaritifera) zjistit rozdíly mezi dvěma geograficky izolovanými oblastmi jejího výskytu. Data byla shromážděna ze čtyř lokalit, respektive ze dvou oblastí, a to z šumavské (Blanice a Zlatý potok) a ašské oblasti (Bystřina a Rokytnice). Průměrná délka lastury byla 95,8 mm, tloušťka 27,9 mm, výška 43,4 mm, ligament byl erodován z 57% a index nadmutosti lastur dosahoval v průměru 32 %. Lastury pocházející z výše uvedených oblastí se mezi sebou lišily v tloušťce (větší v oblasti Ašska) a v procentu erodovaného ligamentu (vyšší v oblasti Ašska). Ostatní morfologické parametry (délka a výška lastury a její index nadmutosti) se mezi oblastmi nelišily. Určení věku dle přírůstkových linií na ligamentu bylo statisticky průkazně vyšší (Z = 4,8; p 0,01) než dle přírůstkových linií na povrchu lastury. Průměrné stáří perlorodek určené dle přírůstkových linií na ligamentu bylo 36 let či na povrchu lastury bylo 30 let. Věk odhadnutý dle ligamentu lépe koreloval s délkou lastury než věk dle přírůstkových linií na lastuře. Věk úhynu jedinců perlorodky říční byl srovnatelný v obou oblastech, ale lišil se mezi jednotlivými lokalitami. Podle odhadu věku na základě přírůstkových linií na ligamentu se Rokytnice ukázala jako nejvhodnější lokalita pro perlorodky.
Morphology of freshwaterpearl mussels (Margaritifera margaritifera)
Keywords: perlorodka říční; lastura; morfologie; ligament; stáří; freshwater pearl mussels; shell; morphology; ligament; age