Užitkovost a plodnost stáda dojeného skotu - Nejdlová, Emilie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této diplomové práce bylo provést analýzu mléčné užitkovosti a plodnosti u stáda dojeného skotu ? kombinovaného (český strakatý skot) a dojného užitkového typu (holštýnský skot) ve stejném systému chovu. Dále byla vyhodnocena brakace, náklady na krmný den a výrobu mléka. Pozorování bylo prováděno v podniku Podhoran Černíkov, a. s. v časovém sledu 2 zootechnických let (1. 10. 2009 ? 30. 9. 2011). Do sledování bylo zařazeno celkem 310 dojnic z toho 47 plemenic českého strakatého skotu C1 (C 100 %), plemenic podílových kříženců českého strakatého skotu s holštýnským či red holštýnským plemenem C2 (C 75 ? 88 %) 53 ks a C3 (C 50 ? 74 %) 38 ks, dojnic holštýnského plemene H1 (H 100 %) 158 ks, podílových kříženců holštýnského skotu s českým strakatým skotem H3 (H 75 ? 87 %) 10 ks a H4 (H 60 ? 74 %) 4 ks. Dále byl základní datový soubor rozdělen dle genotypu na dvě skupiny: 138 ks plemenic českého strakatého skotu a 172 ks dojnic holštýnského plemene. Při hodnocení užitkovosti byly tyto soubory rozděleny ještě na dva dle pořadí laktace na první, druhou a další. Sledované ukazatele u hodnocení mléčné užitkovosti byly: pořadí laktace, délka laktace (dny), množství mléka (kg), obsah tuku v mléce (%), produkce tuku v mléce (kg), obsah bílkovin v mléce (%), produkce bílkovin v mléce (kg), obsah laktózy v mléce (%). U plodnosti byly sledovány ukazatele: genotyp, věk při prvním otelení (dny), inseminační interval (dny), servis perioda (dny) a mezidobí (dny). Dále byla ještě posuzována brakace, náklady na krmný den (Kč) a náklady na 1 litr mléka (Kč). Při společném chovu kombinovaného (českého strakatého skotu) a dojného užitkového typu (holštýnský skot) je nutné při managementu stáda počítat s rozdílnou spotřebou krmiv. Plemenice rozdílných užitkových typů při společném chovu dosahují rozdílné úrovně užitkovosti ve prospěch užitkovosti holštýnského skotu. Vyšší užitkovost plemenic holštýnského skotu zhoršuje ukazatele plodnosti a vzhledem k tomu je nutné těmto plemenicím věnovat více času při vyhledávání říje tak, aby byla zajištěna reprodukce na požadované úrovni. Při nižší užitkovosti dosahují plemenice českého strakatého skotu v konkrétních podmínkách průměrných výsledků. Vzhledem k dosahované užitkovosti u obou užitkových typů lze konstatovat dobrou práci ve vedení podniku.
Utility and fertility of herd of milked cattle
Keywords: dojený skot; Český strakatý skot; Holštýnský skot; mléčná užitkovost; plodnost; dairy cattle; Czech mottled cattle; Holstein cattle; milk utility; fertility