Hodnocení účinnosti společných zařízení v rámci KPÚ - Navrátilová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce je zabývání se problematikou eroze, a to především vodní eroze, která ohrožuje pozemky orné půdy na polovině území ČR. Proto je žádoucí v rámci KPÚ navrhnout vhodná protierozní opatření zabraňující smyvu půdy z předmětných pozemků. Těmito opatřeními bude zajištěn jeden z hlavních cílů pozemkových úprav, a to ochrana a zúrodnění půdního fondu. Práce přináší souhrn možných protierozních opatření, která jsou součástí plánu společných zařízení, jež je nedílnou složkou projektu pozemkových úprav. Plán společných zařízení tvoří budoucí kostru uspořádání zemědělské krajiny a je tedy formou krajinného plánu uvnitř pozemkové úpravy. Pozemkové úpravy se tímto stávají nejvýznamnějším nástrojem k prosazování zájmů tvorby a ochrany krajiny. V práci budou přiblíženy metody k hodnocení erozních procesů, kdy jejich výběr závisí na účelu výzkumu. K vyhodnocení mohou sloužit empirické a simulační modely. V případě této práce bude použit nejrozšířenější empirický model jak ve světě, tak i u nás, a to univerzální rovnice ztráty půdy ? USLE (Universal Soil Loss Equation) autorů Wischmeier a Smith formulovaná v roce 1978 v USA. Pro aplikaci tohoto modelu bylo vybráno k. ú. Slabčice v Jihočeském kraji. Po provedeném průzkumu a prostudování dostupných podkladů byly vybrány pozemky pro určení ohroženosti vodní erozí, na kterých byl proveden výpočet průměrné dlouhodobé ztráty půdy ze šetřených pozemků. V případě překročení přípustné ztráty půdy vodní erozí budou navržena protierozní opatření, která mohou být organizačního, agrotechnického a technického charakteru. Získané výsledky budou porovnány s KPÚ Slabčice.
Evaluation of the effectiveness of common forms within the frame of comprehensive land adjustment
Keywords: vodní eroze; univerzální rovnice ztráty půdy; protierozní opatření; water erosion; universal soil loss equation; erosion protection remedies