Časná enterální výživa u nedonošených dětí do 1500 gramů - Kovandová, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce má nastínit současnou strategii časné enterální výživy u novorozenců s nízkou porodní hmotností pod 1500 gramů na specializovaném pracovišti, neonatologii v Českých Budějovicích. Výzkumné šetření v diplomové práci je zaměřeno na posouzení úrovně realizace současných doporučení pro zahajování časné enterální výživy u nedonošených dětí. V teoretické části diplomové práce se snažíme popsat, co zahrnuje péče o dítě narozené před termínem. Následují kapitoly odlišností nedonošeného novorozence ve vztahu k výživě. Výživa novorozence s velmi nízkou porodní hmotností je zajištěna ihned po narození parenterální cestou. Ale současná praxe jednoznačně preferuje zahájení enterální výživy již v prvních hodinách po narození těchto dětí. Cílem této strategie, tedy započetí enterální výživy ihned jak to dovolí průběh poporodní adaptace je zcela nahradit co v nejkratší době výživu parenterální. Cílem diplomové práce je popsat současnou praxi v zavádění enterální výživy u novorozenců porodní váhy pod 1500 gramů na specializovaném neonatologickém pracovišti a identifikovat nejvýznamnější odlišnosti od současných doporučení pro tuto oblast péče. Vzhledem ke stanovenému cíli byl pro tuto diplomovou práci použit výzkum kvantitativního šetření. Pro získání dat, k vytvoření výzkumu, byla použita metoda sekundární analýza dat ošetřovatelské dokumentace našeho výzkumného souboru. Kvantitativním výzkumem se snažíme zdůraznit nedostatky v zahajování časné enterální výživy u nedonošených dětí pod 1500 gramů za období roku 2012 a 2013. Sekundární analýza dat proběhla v období mé odborné praxe v prostoru neonatologického oddělení v Nemocnici Českých Budějovic a.s. Data potřebná pro tento výzkum byla systematicky zapisována do předem vytvořené tabulky v počítačovém programu Microsoft Excel. Po zanesení veškerých potřebných dat do tabulky, byly následně vytvořeny grafy, které vyjadřují reálnou situaci zkoumané problematiky. Po identifikaci nejvýznamnějších odlišností od současných doporučení pro tuto oblast péče, budou nedostatky následně poskytnuty oddělení neonatologie v Českých Budějovicích, pro budoucí zlepšení strategie zahajování časné enterální výživy u nedonošených dětí v této váhové kategorii, bylo sepsáno Desatero praktických doporučení k optimalizaci enterální výživy nedonošených novorozenců pro zdravotní sestry pracující na novorozenecké RES a JIP. Výzkumný soubor tvořil 139 respondentů (novorozenců s nízkou porodní hmotností pod 1500 gramů). Tento soubor tvoří nedonošení novorozenci narozeni od 1.1. 2012 do 31.12. 2013, tedy v období dvou let.
Early enteral nutrition in neonates with low birth weight under 1500 g
Keywords: Časná enterální výživa; Enterální výživa; Nedonošený novorozenec; Extrémně nízká porodní váha; Velmi nízká porodní váha; Early enteral nutrition; Enteral nutrition; Premature newborn; Extremely low birth weight; Very low birth weight