Spolupráce obcí ve vybraném regionu (Sedlčansko) - Struška, David (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je identifikovat formy horizontální spolupráce obcí v regionu Sedlčansko a posoudit, jaké faktory mají vliv na efektivitu spolupráce. Práce hodnotí účelnost a účinnost jednotlivých forem spolupráce v daném regionu. Metodicky je založena na studiu dokumentů samosprávných orgánů a regionálních uskupení. Výsledkem je zjištění, že obě formy spolupráce splňují dané kvalitativní faktory. Optimální hodnoty kvantitativních faktorů nelze určit. Lze pouze posoudit, zda daná hodnota vede k naplňování synergického efektu a akceschopnosti. Z 5 vybraných faktorů byly splněny 4. Negativním výsledkem je způsob hospodaření. SOS a MAS Sedlčansko svou činností dosahují záporných výsledků hospodaření. U činnosti SOS bylo zjištěno, nenaplní cíle zabezpečující ochranu majetku a zdraví obyvatel. MAS Sedlčansko své cíle uvedené v prioritních oblastech v současné době naplňuje.
Cooperation of municipalities in the selected region (Sedlčansko)
Keywords: zákon o obcích; spolupráce obcí; efektivita spolupráce; region; the municipalities' law; municipality cooperation; effectivity of cooperation; region