Porovnání odrůd a novošlechtění ovsa z hlediska výnosu a odolnosti k chorobám - Fuksová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce bylo porovnat výnosové prvky a odolnost k chorobám u vybraných odrůd a nových genotypů pluchatého a nahého ovsa. Výzkum probíhal ve Šlechtitelské stanici Selgen Krukanice a byl zaměřen na hlavní vynosové prvky - počet vzešlých rostlin, počet odnoží, počet lat na m2 , výnos, počet zrn v latě a na kvalitativní znaky zrna - hmotnost tisíce zrn, objemovou hmotnost a podíl pevných pluch u nahého ovsa. Výsledky hlavních výnosových prvků byly u všech genotypů ovsa průměrné, kvalitivní znaky byly mírně podprůměrné, kvůli suchému a teplému počasí v období zrání zrna. Byl zjištěn velmi dobrý zdravotní stav ovsa - nebyly zaznamenány žádné choroby, hlavním důvodem bylo i zde počasí pro rozvoj chorob nepříznivé.
The comparison of oat varieties from the point of view of yield and resistance to diseases
Keywords: pluchatý oves; nahý oves; genotypy; výnos; choroby; hulled oats; naked oats; genotype; yield; diseases