Poskytování první pomoci sestrou ve zdravotnickém zařízení. - Havlíčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce s názvem "Poskytování první pomoci sestrou ve zdravotnickém zařízení" je zaměřena na specifika první pomoci, dále na znalosti a zkušenosti sester s poskytováním první pomoci. Prvním cílem práce bylo zjištění rozsahu teoretických znalostí sester v oblasti poskytování první pomoci. Druhým cílem bylo zjistit, jaké mají sestry zkušenosti s poskytováním první pomoci ve zdravotnickém zařízení. Dle uvedených cílů byly stanoveny tyto tři výzkumné otázky: Jaká je úroveň teoretických znalostí první pomoci u sester ve zdravotnickém zařízení? Jaké mají sestry zkušenosti v poskytování první pomoci ve zdravotnickém zařízení? Jaké jsou specifika poskytování první pomoci ve zdravotnickém zařízení? Výzkumné šetření bylo provedeno kvalitativní metodou. V rámci tohoto šetření byla použita technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 13 sester pracujících na různých odděleních dané nemocnice. Výsledky výzkumného šetření ukázaly, že sestry mají určité teoretické znalosti v oblasti poskytování první pomoci, ale ne vždy je dokážou správně zařadit do praxe. Dále jsme zjistily, že všechny sestry mají určité zkušenosti s poskytováním první pomoci, které se ale nedají zkonkretizovat, neboť jsme se zde setkaly s rozdílným chápáním pojmem první pomoci. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že specifikem poskytování první pomoci ve zdravotnickém zařízení je přítomnost specializovaných pomůcek a přístrojů, které umožňují poskytnutí první pomoci ve větší, rozšířené míře. V neposlední řadě také součinnost personálu v rámci oddělení, která vede k dostatečnému rozdělení sil a úkonů mezi personál. Tato bakalářská práce by mohla sloužit jako studijní podklad pro všechny zdravotníky. Dále by mohla sloužit jako podklad pro možné zkvalitnění úrovně poskytování první pomoci ve zdravotnickém zařízení například formou periodického školení zaměstnanců.
First aid provision by nurse in medical institutions.
Keywords: Sestra; první pomoc; kardiopulmonální resuscitace; pacient; urgentní stavy; zdravotnické zařízení; kompetence sester; vzdělávání sester.; Nurse; first aid; cardiopulmonary resuscitation; patient; emergencies; health care facility; nurse competencies; nurse education.