Vietnamští imigranti v České republice a jejich verbální obraz v českých tištěných médiích - Zámečníková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce Vietnamští imigranti v České republice a jejich verbální obraz v českých tištěných médiích se zabývá aktuální interkulturní problematikou současnosti. Na příkladu početné vietnamské komunity žijící v České republice se snaží zachytit mediální obraz, který je českým občanům o působení tohoto etnika zprostředkováván v publicistických textech bulvárních i seriózních deníků. Diplomovou práci tvoří osm kapitol. První z nich se věnuje historii a utváření vietnamské komunity v České republice od počátků do současnosti. Druhá kapitola přináší informace o svébytné mentalitě a kultuře vietnamského etnika včetně stručného pojednání o vietnamském jazyce. Třetí kapitola diplomové práce se zaměřuje na svět médií? důraz je kladen především na média tištěná. Informuje o jejich funkcích a vlivu, který média na své recipienty vyvíjejí. V další kapitole jsou podrobně charakterizována jednotlivá periodika, jež se stala východiskem výzkumu této diplomové práce. Pátá kapitola obsahuje základní informace o persvazi v žurnalistice, bez níž je publicistický funkční styl nemyslitelný. Pojednává jak o persvazivních prostředcích verbálních, tak ve stručnosti také o persvazivních prostředcích neverbálních. Šestou kapitolu předkládané diplomové práce tvoří analýza tematicko-obsahové složky publicistických textů pojednávajících o Vietnamcích v České republice. Na ní dále navazuje kapitola sedmá, v níž se výzkum soustřeďuje na analýzu titulků publicistických textů o vietnamských imigrantech žijících v ČR. Poslední kapitola diplomové práce je věnována nejfrekven-tovanějším persvazivním verbálním prostředkům, které autoři při tvorbě publicistických textů o vietnamské komunitě v ČR užívají nejčastěji. Cílem dílčích analýz je podat komplexní verbální obraz, jenž tištěná média české čtenářské obci ve svých publicistických textech o Vietnamcích prezentují.
Vietnamese Immigrants in the Czech Republic and Their Image
Keywords: Vietnamští imigranti; média; persvaze; verbální prostředky; Vietnamese imigration; mass medias; persuasion; verbal devices