Molekulární analýza mitochondriálního genomu Diuraphis noxia (Aphididae) - Chundelová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2012)
Byl osekvenován celý mitochondriální genom Diuraphis noxia, v něm bylo identifikováno 13 genů kódujících proteiny, 2rRNA, 19tRNA a 2 nekódující oblasti. Pořadí všech genů, rRNA i tRNA je shodné se zjištěným pořadím genů v mt genomech příbuzných druhů. Analýzou nukleotidové variability byly vybrány variabilní lokusy a úseky vhodné jako markery pro studium genetiky populací, ovšem bude nutno napřed vyloučit působení selekce nebo efektu zakladatele.Na základě fylogenetické analýzy kódujících oblastí a rRNA bylo potvrzeno zařazení D. noxia do čeledi Aphididae.
Molecular analysis of the mitochondrial genom of Diuraphis noxia (Aphididae)
Keywords: mitochondriální genom; Diuraphis noxia; Aphididae; PCG; rRNA; tRNA; nekódující oblasti; fylogenetická analýza; mitochondrial genome; Diuraphis noxia; Aphididae; PCG; rRNA; tRNA; non-coding regions; phylogenetic analysis