Srovnání znalosti pravopisu mezi žáky ZŠ a studenty střední a vysoké školy - Plášilová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části ? teoretickou a praktickou, V teoretické části vysvětluji pojmy jako je pravopis, obecná a spisovná čeština, norma, úzus a kodifikace. Součástí práce je také vývoj pravopisu. Dále se věnuji přehledu základní literatury týkajících se pravidel pravopisu. Cílem praktické části je zhodnotit úroveň pravopisu na škole základní, střední a vysoké. Úroveň žáků, resp. studentů, je stanovena na základě výsledků vzorového textu.
Comparison of orthographic knowledge among elementary school pupils and grammar school and university students
Keywords: pravopis; obecná a spisovná čeština; norma; úzus; kodifikace; orthography; common and codified Czech; norm; usage; codification