Výživná hodnota vybraných odrůd srhy laločnaté (Dactylis glomerata) - Šimánková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2017)
V České republice tvoří travní porosty významný krajinotvorný prvek a současně jsou jednou ze základních složek krmných dávek koní a přežvýkavců. V souvislosti s produkčními funkcemi travních porostů je důležitá kvalita píce, zejména u vysokoužitkových dojnic. Cílem diplomové práce bylo sledování změn ve výživné hodnotě v průběhu vegetace a vyhodnocení kvalitativních ukazatelů u vybraných druhů srhy laločnaté- tři stávající odrůdy a tři odrůdy novošlechtění. Hodnotili jsme popeloviny, dusíkaté látky, spektrum vlákniny, stravitelnost organické hmoty a index relativní krmné hodnoty. U všech analyzovaných odrůd byly zjištěny změny mezi jednotlivými vegetačními fázemi, a to zvyšováním podílu CF, ADF a NDF během stárnutí porostu, které korespondovalo se zhoršující se stravitelností organické hmoty, snižující se relativní krmnou hodnotou a klesající tendencí dusíkatých látek. Hodnota CF se v průměru zvyšuje z 22,6 % na 28,5 %, NDF roste z 53,4 % na 60,5 % a ADF z 29,3 % až na 36,8 %. Stravitelnost organické hodnoty poklesla a to z průměrné hodnoty 73,8 % až na 63,12 %. Relativní krmná hodnota poklesla z průměrné hodnoty 114 až na hodnotu 91. V průběhu vegetace klesal i obsah dusíkatých látek z průměrné hodnoty 15,3 % na 8,8 %. Ze zjištěných výsledků lze usuzovat, že nejkvalitnější odrůdy jsou odrůdy Vega, vv115/10 a vv88/10, které jsou živinově vyrovnané. Nejméně kvalitní odrůdou je odrůda Zora. Z hlediska stravitelnosti a relativní krmné hodnoty jsou kvalitnější odrůdy novošlechtění, které dosahují lepší stravitelnosti i relativní krmné hodnoty než stávající odrůdy srhy laločnaté.
Nutritional value of selected varieties of Cock's-foot (Dactylis glomerata)
Keywords: Srha laločnatá; stravitelnost; vláknina; relativní krmná hodnota; Cock's-foot; digestibility; roughage; Relative feed value