Životní dráhy dobrovolníků - Valentová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se věnuje životním drahám dobrovolníků, kteří vykonávají svou dobrovolnickou činnost v nemocnicích. Výzkumný vzorek tvoří pět dobrovolníků čtyři ženy a jeden muž ve věkovém rozmezí 40-55 let. Pro naplnění cíle práce byl použit kvalitativní výzkum, technika narativní rozhovor. Teoretická část se zabývá konceptem životních drah, vývojem životních drah, novými tendencemi v konceptu životních drah a vzájemným vztahem mezi životními drahami a dobrovolnictvím. Pozornost je zaměřena i na dobrovolnictví, také na dobrovolnictví v nemocnici a činnosti, které dobrovolník v nemocnici dělá. Součástí textu teoretické části je i přehled motivace dobrovolníků. Praktická část prezentuje výsledky výzkumu. Hlavním cílem práce bylo provést analýzu životních drah dobrovolníků. Dílčími cíli bylo zjistit, jaký je vztah mezi průběhem životních drah dobrovolníků a dobrovolnictvím a jak dobrovolnická činnost ovlivnila životní dráhu dobrovolníků. Informanti vyprávěli o jednotlivých drahách (původní rodina, vzdělávací dráha, pracovní a rodinná dráha, volnočasové aktivity) v rámci celé své životní dráhy. Z výsledku výzkumu vyplývá, že životní dráhy jsou individuálně odlišné, ale v určitých momentech lze nalézt podobnosti a shody. Podobně tak zjištění o souvislostech mezi životními drahami a dobrovolnictvím ukazují určité podobné rysy (psychické předpoklady a povahové vlastnosti, dosažení určitého věku, náročné životní zkušenosti, potřeba dělat něco smysluplného) vedle zcela individuálně vnímaných souvislostí. Podobně je tomu tak i při hledání poznání, jak ovlivnilo dobrovolnictví životní dráhu dobrovolníků. Zjištěné výsledky mohou napomoci koordinátorům dobrovolnických programů v nemocnicích a dále těm, kteří se zajímají o tematiku životních drah. Další výzkum by mohl být zaměřen na životní dráhy dobrovolníků, kteří se věnují jiné oblasti dobrovolnictví, nebo by podobný výzkum mohl proběhnout na větším výzkumném vzorku.
The Life-Course of Volunteers
Keywords: životní dráha; dobrovolnictví; dobrovolník; narativní rozhovor; life course; volunteering; volunteer; narrative interview