Genusvariation deutscher Substantive. Eine korpusgestützte Fallstudie am Beispiel von Python, Samba, Rodel und Paprika - Soukupová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Rodová variace německých substantiv. Případová korpusová studie provedena na příkladu slov Python, Samba, Rodel a Paprika. Tato bakalářská práce se zabývá nejnovějšími tendencemi ve vývoji morfologického systému německých substantiv. Na příkladu čtyř substantiv Python, Samba, Rodel a Paprika bude provedena analýza kolísání rodu těchto substantiv, přičemž bude pozornost soustředěna především na sémantickou a diatopickou distribuci tohoto kolísání. Pro práci byl využit korpus DeReKo a jeho nástroje (COSMAS II). V teoretické části práce bude nastíněn přínos metod korpusové lingvistiky pro výzkum současného jazyka. V praktické části pak bude provedena korpusová analýza výše uvedených substantiv.
The grammatical gender variants of German substantives. A case study using the examples of Python, Samba, Rodel and Paprika