Vztah společnosti k lidem s mentálním postižením - dějiny a současnost - Machová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2012)
Předložená diplomová práce je teoretická. Tvoří ji pět kapitol. První kapitola vysvětluje základní pojmy, formy mentálního postižení a uvádí rozdíly mezi mentálním postižením a duševní chorobou. Tématem druhé kapitoly je dějinný vztah společnosti k lidem s mentálním postižením, kde jsou popsány jednotlivá historická období a způsoby péče o lidi s mentálním postižením. Třetí kapitola je věnována současnosti a vztahu společnosti k mentálně postiženým lidem. Jsou vymezeny jednotlivé přístupy a aktuální možnosti péče a služby. Čtvrtá kapitola zohledňuje význam rodiny v životě člověka s mentálním postižením. Poslední kapitola reflektuje etické souvislosti ve vztahu společnosti k lidem s mentálním postižením. V této kapitole jsou rozpracovány témata jako např. důstojnost, úcta či svoboda.
The relationship of society towards people with mental disability - past and present
Keywords: mentální postižení; postoje společnosti; dějiny; současnost; statut osoba; etika; práva lidí s mentálním postižením; mental disability; attitudes of the society; history; present; status of the person; ethics; rights of people with mental disabilities