Vliv popínavých leguminóz na výskyt hodnotných a plevelných druhů v trvalých travních porostech. - Hraše, David (Jihočeská univerzita, 2018)
Trvalé travní porosty jsou soubory jetelovin, bylin a trav. Představují důležitou složku rostlinné části biosféry. Zajišťují řadu produkčních a mimoprodukčních funkcí. V travních porostech jsou popínavé jeteloviny cennými druhy. Podílejí se na vyšší kvalitě čerstvé hmoty i sena. Cílem diplomové práce je posouzení vlivu popínavých jetelovin na přítomnost a pokryvnost dalších druhů vyšších rostlin v travních porostech, výšku a produktivitu porostů ve vybraných lokalitách v okresu Prachatice v roce 2017. Výskyt jetelovin (popínavých a nepopínavých) má významný vliv na ostatní druhy v travním společenstvu. Důvodem je schopnost fixace vzdušného dusíku a podpora travních druhů, které vyžadují dobrou zásobu dusíku na stanovišti. Získaná data byla následně statisticky zpracována.
The influence of climbing legumes on presence of valuable and weedy species in permanent grasslands
Keywords: trvalé travní porosty; popínavé jeteloviny; fixace dusíku; lathyrus pratensis; vicia cracca; botanická skladba; fytocenologické vztahy; agrobotanické skupiny; permanent grasslands; climbing legumes; nitrogen fixation; lathyrus pratensis; vicia cracca; botanical composition; phytosociological associations; agrobotanic groups