Zeyerova "novela s dobrodružstvím" - Hromádková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. První úsek se snaží nejprve podat základní informace o dobrodružné literatuře, tj. obecnou charakteristiku, stručný historický přehled a žánrové varianty. Poté následuje přehled Zeyerových kratších dobrodružných próz, které budou podrobeny zkoumání. Další kapitola zkoumá, nakolik a jakým způsobem se dobrodružnost stávala součástí metařeči o Zeyerových dílech. Poslední teoretický segment podává přehled dobové recepce Zeyerových kratších dobrodružných próz vymezených ve druhé kapitole. Analytická část se snaží dát odpověď na otázku, jak je dobrodružnost u Zeyera utvářena. Poslední kapitolu tvoří pojednání o dobrodružnosti v díle analogické povahy Svatý Xaverius od Jakuba Arbesa.
Zeyer's "adventurous novella"
Keywords: Julius Zeyer; dobrodružství; novely; recepce; Jakub Arbes; 19. století; Julius Zeyer; adventure; novellas; reception; Jakub Arbes; 19th century