Činnost lezeckých skupin v rámci Integrovaného záchranného systému Jihočeské kraje - Tomášek, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce pojednává o činnosti, organizaci a výcviku lezeckých skupin a družstva Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, lezecké skupiny Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a lezcích zásahové jednotky Policie ČR - Krajského ředitelství Jihočeského kraje, jakožto základních složek integrovaného záchranného systému. Je zde popsán jejich současný stav vycvičenosti a vybavení a podmínky jejich součinnosti a spolupráce v rámci zásahu složek integrovaného záchranného systému při mimořádné události, jako je záchrana z výšky nebo z hloubky pomocí lanové techniky. V bakalářské práci je rovněž popsána organizace pravidelných služeb a výcviků lezců s lanovou záchrannou technikou a jejich rozmístnění na území Jihočeského kraje, uváděny jsou i konkrétní počty lezců a jejich rozdělení. V závěru této práce jsou popsána některá místa na území Jihočeského kraje, která jsou typická z hlediska rizika a nebezpečí pádu z výšky nebo pádu do loubky. V návaznosti na tato vytipovaná místa jsou pak navrhována opatření pro odstranění rizikového stavu nebo zmírnění nebezpečí v daných místech. Dále jsou uvedeny také základní modelové příklady záchrany, které jsou pravidelně nacvičované v rámci metodických školení a výcviků lezců integrovaného záchranného systému. U jednotlivých příkladů je upozorněno na rizika a výhody a nevýhody, se kterými se na těchto specifických místech mohou záchranáři setkat.
Activities of rock climbing teams within the Joint Rescue Service in South Bohemia.
Keywords: integrovaný záchranný systém; lezec; lezecká skupina; lezecké družstvo; lanová technika; prostředky pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou; joint rescue service; climber; rock{--}climbing team; rock-climbing collective; rope technique; resources for work in heights or depths