Služby Harm Reduction na tanečních akcích v klubech i pod širým nebem - Pešek, Martin (Jihočeská univerzita, 2009)
Prostředí tanečních akcí přináší kromě zábavy i značná rizika a zátěž pro jejich návštěvníky. Nejde jen o zvýšenou dostupnost drog v tomto prostředí. Jedinec je zde vystaven i dalším vnějším faktorům, které jej mohou přímo či nepřímo ohrožovat na zdraví. Nikoli eliminace, ale minimalizace těchto rizik je hlavním posláním služeb Harm Reduction, které jsou v prostředí tanečních akcí realizované terénními programy neziskových organizací plnící úkoly státní protidrogové politiky. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu Harm Reduction. Přibližuje čtenáři nejen obecný princip modelu, ale seznamuje i se specifickými službami jako je například testování tablet syntetických drog, které jsou poskytovány účastníkům tanečních akcí. Tato práce dále přináší charakteristiku prostředí tanečních akcí, informuje o vývoji a současném stavu v České republice. Zevrubně informuje také o nejčastějších psychoaktivních látkách a jejich rizicích, jež jsou v tomto prostředí nadužívány. V závěrečné kapitole pak pojednávám o termínu bezpečného prostředí taneční akce, který vychází z tuzemských i zahraničních doporučení vládních organizací. Cílem práce bylo porovnat poskytované služby se subjektivním pohledem příjemců služeb. Cíl práce byl splněn. První hypotéza potvrzuje, že přítomnost služeb Harm Reduction je více než 70 % účastníků vnímána pozitivně jako součást bezpečného prostředí taneční akce. Druhá hypotéza potvrzuje, že průběžné doplňování programu novými službami, včetně využití služeb zrušených, je účastníky tanečních akcí pozitivně přijímáno. K šetření byla zvolena kvantitativní metoda. Data byla získávána pomocí anonymních dotazníků. Výzkumný soubor tvořilo 60 účastníků tanečních setkání ve městech Plzeň, Praha a České Budějovice. Výsledky práce by mohli být použity jako zpětná vazba pro terénní programy působící v prostředí tanečních akcí. Práce poukazuje na aktuální problémy a naznačuje možná řešení a východiska pro budoucnost.
Harm Reduction services at indoor or outdoor dance events
Keywords: drogy; extáze; Harm Reduction; taneční akce; taneční scéna; drugs; extasy; Harm Reduction; dance events; dance scene