Zhodnocení rozdílů v pěstitelské technologii hybridních a liniových odrůd pšenice seté - Magoči, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je porovnání hlavních rozdílů jak ve šlechtění, tak i v pěstitelské technologii liniových a hybridních odrůd pšenice seté. Ze získaných informací z odborné literatury a taktéž od pěstitelů z různých částí jihočeského kraje, kteří se zabývají pěstováním hybridní pšenice, jsem došel k výsledku, že hybridní pšenice je výnosnější než liniové odrůdy a to hlavně v podmínkách méně příznivých pro pěstování pšenice ozimé. Šlechtění hybridní pšenice je nákladnější a náročnější, což se odráží na ceně osiva. Podle vybraných pěstitelů lze konstatovat, že pěstování hybridní pšenice je ve fázi poznávání vlastností, schopností a možností hybridní pšenice.
Evaluation of differences in crop management of line and hybrid cultivars of wheat (Triticum aestivum L.)
Keywords: pšenice; hybridní a liniové odrůdy; technologie pěstování; šlechtění; wheat; hybrid and line cultivars; technology of growing; breeding