Fyzioterapeutické ovlivnění pohybového aparátu v průběhu těhotenství a příprava k porodu - Kotršalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce byla zaměřena na vliv individuální fyzioterapie na organismus těhotné ženy a její přípravu k porodu. Cílem práce bylo zjistit, zda má individuální fyzioterapeutická péče pozitivní vliv na organismus těhotné ženy a zda jejím absolvováním lze ovlivnit průběh porodu. Oba cíle, které jsem si na začátku svého výzkumu stanovila, byly splněny. Podařil se mi získat výzkumný soubor, z kterého bylo možné porovnat výsledky podle kineziologických rozborů, anamnéz a analýzy dat. U žen, které podstoupily v průběhu těhotenství individuální fyzioterapii, se prokázal pozitivní vliv na jejich pohybový aparát. Z toho jsem vyvodila hypotézu, že individuální fyzioterapeutická péče, absolvovaná během těhotenství, má pozitivní vliv na pohybový aparát každé těhotné ženy. Pozitivní vliv individuální fyzioterapeutické přípravy na průběh porodu se mi nepotvrdil. Z tohoto zjištění vyvozuji druhou hypotézu, že individuální fyzioterapie nemá významný vliv na průběh porodu. Výsledky práce mohou posloužit pro odbornou i laickou veřejnost jako zdroj komplexních informací o možnostech využití fyzioterapie v těhotenství.
Physioterapeutic impact on apparatus of movement during pregnancy and preparation to the labour
Keywords: fyzioterapie; porod; předporodní kurz; těhotenství; physiotherapy; labour; antenatal preparation; pregnancy