Uspokojování potřeb apalického pacienta z pohledu rodinných příslušníků a sestry jako součást ošetřovatelského procesu - Daňková, Alexandra (Jihočeská univerzita, 2011)
Apalický syndrom je soubor příznaků při kterých mozková kůra ztrácí vliv na organismus a je zachována pouze funkce mozkového kmene. Typická je pro něj změna vědomí zvaná vigilní kóma, kdy pacient bloudí pohledem aniž je schopen fixovat předměty nebo osoby v okolí, neprovádí spontánní motorické pohyby, neuvědomuje si sebe sama ani své okolí se kterým není schopen navázat kontakt. Tato práce se zabývá potřebami apalických pacientů, jež jsou zkoumány z hlediska sestry a rodiny. Teoretická část práce popisuje apalický syndrom, lidské potřeby v obecné rovině a detailně se zabývá potřebami apalických pacientů a jejich uspokojování v rámci ošetřovatelského procesu .V teoretické části je také popsána role sestry u lůžka apalického pacienta, problematika jeho rodiny a komunikace sestry s rodinou. Cílem práce bylo zjistit, jaké jsou potřeby apalického pacienta a jaká je míra saturace těchto potřeb, dále jaká je role sestry a rodiny v péči o apalického pacienta. Z těchto cílů vycházejí následující výzkumné otázky: Jaké jsou potřeby apalického pacienta v rámci ošetřovatelského procesu? Jaká je míra saturace potřeb apalického pacienta v rámci ošetřovatelské péče? Jaká je role sestry v péči o apalického pacienta z pohledu rodinných příslušníků? Jaká je role rodinných příslušníků v rámci ošetřovatelské péče? Výzkumný soubor tvoří 10 sester pracujících na jednotkách intenzivní péče, z toho 5 sester na JIP interního oddělení a 5 sester na JIP oddělení následné péče 2 v Nemocnici České Budějovice a 5 rodinných příslušníků apalických pacientů.Potřebné informace byly získány pomocí kvalitativního výzkumu. Ke sběru dat byly použity polostrukturované rozhovory vedené se sestrami a rodinnými příslušníky. Šetření bylo realizováno v Nemocnici České Budějovice a.s. na jednotkách intenzivní péče interního oddělení a oddělení následné péče 2. Cíl práce byl naplněn v rámci odpovědí respondentů na dílčí výzkumné otázky. Z šetření vyplývají určité nedostatky v poskytované péči. Bylo zjištěno, že ne všechny potřeby apalických pacientů jsou dobře saturovány. Patří sem především potřeba aktivity a potřeby psychosociální. Saturaci těchto potřeb je vhodné zajišťovat pomocí konceptu bazální stimulace, který však není v péči běžně používán. Z rozhovorů vedených s rodinnými příslušníky také vyplývá, že v době návštěv svých nemocných pociťují tíživé emoce, které se během uplynulých let nezměnily. Tuto práci lze využít pro zkvalitnění péče poskytované sestrami jak apalickým pacientům tak jejich rodinám.
Fulfilling Needs of Appalic Patient from the Point of View of Family Members and Nurse as Part of Nursing Process.
Keywords: apalický pacient; ošetřovatelský proces; ošetřovatelská péče; role sestry; komunikace; potřeby; apallic patient; process of nursing; nursing care; role of nurse; communication; needs