Vliv aditivních látek na kvalitativní ukazatele travních siláží - Hanetšlégrová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci byl hodnocen vliv aditivních látek na kvalitativní ukazatele u travních siláží. Hodnotil se zejména obsah kyseliny mléčné, hodnota pH a stupeň proteolýzy. Sledované kvalitativní ukazatele byly sledovány na 36 vzorcích travních siláží z Jihočeského regionu. Vzorky siláží byly rozděleny do tří skupin. První skupina byla kontrolní, bez přídavku aditiv. Druhá skupina siláží byla ošetřena bakteriálními aditivy a poslední třetí skupina bakteriálně-enzymatickými aditivy. Kvalitativní hodnocení siláží do jakostních tříd bylo provedeno dle ?Normy 2004?. U jednotlivých vzorků se hodnotila kvalita fermentačního procesu a obsah živin. Statistiky významné rozdíly (p < 0,05) byly zjištěny u obsahu kyseliny mléčné, pH a stupně proteolýzy mezi skupinou siláží bez aditiv a skupinou siláží ošetřených aditivy.
The influence of silage additives for qualitative parameters of grass silages
Keywords: siláž; silážování; kvalita siláže; bakteriální aditiva; bakteriálně-enzymatická aditiva; silage; ensiling; silage quality; bacterial additives; bacteria-enzyme additives