Problematika volného času dětí a mládeže v sociálně vyloučených romských lokalitách. - Chaloupka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá využíváním čtyř vybraných metod pedagogiky volného času při činnostech s romskými dětmi ve volnočasových organizacích v Českém Krumlově. Metody komunikativní animace, participativní plánování, informativní porada a streetwork jsou popsány v první, teoretické, části společně s vybranými volnočasovými organizacemi a otázkou volného času v sociálně vyloučených romských lokalitách. V praktické části je zpracován výsledek realizovaného kvalitativního výzkumu, kdy byly se sedmi zástupci organizací provedeny rozhovory, jimiž byl zjišťován význam metod pedagogiky volné času v praxi.
The problematics of children´s free time activities in socially excluded gypsy localities.
Keywords: volný čas; pedagogika volného času; metody pedagogiky volného času; sociální vyloučení; romské děti; leisure time; leisure-time pedagogy; methods of leisure-time pedagogy; socially excluded gypsy children