Growth and division of microalgae in highly deuterated media - Kselíková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Změny morfologie a fyziologie vyvolané deuteriem byly studovány na modelových mikrořasách Chlamydomonas reinhardtii, Desmodesmus quadricauda a Parachlorella kessleri. Byly stanoveny optimální růstové podmínky pro deuterované kultury z hlediska intenzity světla a kultivační teploty. Zvláštní pozornost byla věnována změnám v progresi buněčného cyklu deuterovaných mikrořas a jejich schopnosti dělit se při různých koncentracích deuteria. Analýza deuterované biomasy odhalila přítomnost vysoce cenných sloučenin značených deuteriem.
Growth and division of microalgae in highly deuterated media
Keywords: deuterium; mikrořasy; buněčný cyklus; kultivační podmínky; buněčné dělení; růst; deuterium; microalgae; cell cycle; cultivation conditions; cell division; growth