Úloha porodní asistentky při vedení porodu technikou Frederick Leboyer. - Rušikvasová, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Porod je velmi důležitou událostí ženy, ale i dítěte, na které nesmíme zapomínat Podle Fredericka Leboyera, porod ovlivňuje náš další život, proto je důležité, abychom dítě přivítali na svět co nejlépe. Francouzský gynekolog a porodník Frederick Leboyer zastává minimalizaci porodního traumatu pro novorozence a na dítě klade při porodu maximální důraz. V teoretické části bakalářské práce je zpracována metodika porodu Fredericka Leboyera a úloha porodní asistentky při vedení porodu podle Leboyera. Porod podle Fredericka Leboyera se rozděluje na část porodnickou a pediatrickou. Porodnická část zahrnuje psychologickou přípravu matky, ticho při porodu, trpělivost, pozornost a naprosté soustředění a techniku vedení porodu. Hovoříme-li o části pediatrické, máme na mysli pozorování začátku dýchání novorozence, oddálené přerušení pupečníku u dítěte, masáž zad dítěte a koupel novorozence ve vodní lázni. Ve výzkumné části bakalářské práci jsme zjišťovaly, zda se některé prvky porodu podle Fredericka Leboyera v současnosti při porodu na porodních sálech využívají a jestli by rodičky, kdyby měly tu možnost, chtěly porod vést tímto způsobem. Zajímal nás také názor porodních asistentek na tuto metodu. Výzkum probíhal kvalitativní formou přímého, zúčastněného pozorování během porodu ve vybraných nemocnicích na gynekologicko-porodnickém oddělení. Dále je práce doplněna nestandardizovaným individuálním rozhovorem s porodními asistentkami pracujícími na vybraných porodních sálech a s klientkami po porodu. Cílem práce bylo zjistit využívání konceptu Fredericka Leboyera na porodních sálech. Na základě tohoto cíle byla stanovena výzkumná otázka: ?Jaké je využívání konceptu vedení porodu podle Fredericka Leboyera na porodním sále?? Bylo zjištěno, že v pozorovaných nemocnicích se zachovalo z Leboyerova konceptu položení dítěte na břicho matky po porodu, masáž dítěte a přítomnost dítěte u matky na porodním sále po celou dobu. Tato bakalářská práce může sloužit jako studijní materiál pro studentky porodní asistence. Může být využita jako informační materiál o vedení porodu technikou Frederick Leboyer pro porodní asistentky v českých nemocnicích a pro budoucí rodičky. Bakalářská práce může být inspirací pro vytvoření standardu vedení porodu technikou Frederick Leboyer.
The role of midwife at the birth management techniques Frederick Leboyer.
Keywords: Dítě; Frederick Leboyer; porod; porodní asistentka; porodní sál; Child; Frederick Leboyer; childbirth; midwife; delivery room