Sociální práce s jedinci v dluhové pasti - Urbanová, Simona (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem sociální práce s jedinci v dluhové pasti. Cílem bakalářské práce bylo zjistit možnosti pomoci klientům v dluhové pasti prostřednictvím sociální práce. Pro metodickou část byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie a byla použita metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Pro vyhodnocení dat byla použita metoda otevřeného dotazování. Výzkumný soubor byl tvořen sociálními pracovníky dluhových poraden v Českých Budějovicích. Rozhovorů se zúčastnilo sedm komunikačních partnerek. Z výzkumu je patrné, že nejčastější způsoby řešení situace, které poskytují klientům dluhové poradny jsou zejména pomoc při mapování závazků, kontaktování věřitelů, práci s exekucemi a zprostředkování kontaktů s exekutory a rovněž pomoc při oddlužení. Z rozhovorů vyplývá, že sociální pracovníci následují postupy poradenského procesu, při kterém spolupracují s klientem na základě angažovanosti klienta, delegaci odpovědnosti, ověření pochopení informací, podpoře klientových potřeb, edukačních prvků, návaznosti služeb a ukončení spolupráce. Výsledky, které tato bakalářská práce přináší, mohou být použity jako informativní podklady pro sociální služby, které se věnují problematice jedinců v dluhové pasti. Získaná data mohou přinést ucelený pohled na dluhové poradenství v sociálních službách a mohou sloužit pro další zkoumání této problematiky.
Social Work with Individuals in a Debt Trap
Keywords: sociální práce; dluhová past; zadluženost; předlužení; dluhové poradenství; social work; debt trap; indebtedness; over-indebtedness; debt counseling