Přímkové plochy a jejich zobrazení v pravoúhlé axonometrii - Kolář, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce pojednává o přímkových plochách, jejich dělení, a vlastnostech. Jelikož jsou tyto plochy prostorovými útvary, je při jejich zobrazování nutné zvolit vhodný typ promítání. Pro tento účel je vybrána pravoúhlá axonometrie, kterou se práce také zabývá. Závěrem jsou poznatky z obou částí spojeny dohromady a vybrané přímkové plochy jsou zobrazeny pomocí pravoúhlé axonometrie. Jelikož je v dnešní době pohodl-nější využívat pro účely matematiky, zvláště geometrie, různého software, je i pro tvorbu obrázků v této práci použito programů GeoGebra a AutoCAD.
Straight-line surfaces and their displaying in a rectangular axonometric
Keywords: přímkové plochy; axonometrie; GeoGebra; AutoCAD; straight-line surfaces; rectangular axonometric; GeoGebra; AutoCAD