Přechod dětí z mateřské školy s Montessori prvky na základní školu a jejich školní úspěšnost. - Molhancová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá přechodem dětí z mateřské školy s Montessori prvky na základní školu. Teoretická část seznamuje s Marií Montessoriovou, její pedagogikou a také se zabývá školní zralostí, připraveností. V teoretické části se dále uvádí faktory, které mohou ovlivnit úspěšné zvládání vstupu do školy. V praktické části jsou prezentovány výsledky kvalitativního výzkumného šetření, které bylo prováděno na základě polostrukturovaného rozhovoru s pedagogy základních škol. Výpovědi uvádějí, jakých výsledků a úspěchů tyto děti dosahují, jaké problémy se u nich objevují. Z výzkumného šetření vyplývá, že z pohledu pedagogů metoda Montessori, využívaná v mateřské škole, významně neovlivnila školní připravenost dětí.
The Children Successfulness Following their Transition from Kindergarten with Montessori Elements to Elementary School
Keywords: Montessori pedagogika; školní zralost; školní úspěšnost; přechod na základní školu; Keywords: Montessori pedagogy; school maturity; school successfulness; entering basic school